ENGLISH VERSION

Internet szolgáltatók tanácsa
hálózati koordinációs központ

Hírek

Ékezetes domain nevek regisztrálása

2001. április 9.

Ékezetes domain nevek regisztrálása

Az Internet szabványosító testületének (IETF) munkacsoportja már hosszú ideje foglalkozik az ún. "nemzetközi" domain nevek (IDN: International Domain Names) bevezetésével, vagyis a szűk angol betűkészleten túlmenően a világ nemzeteinek nyelveiben meglévő karakterek sokaságát is alkalmazni képes domain név rendszer szabványainak megalkotásával. A szabványosítási munka lezárását 2001. év őszére jelzik.

A magyar ékezetes domain nevek Interneten való szabványos használatára is az említett munka lezárását követően lesz lehetőség. Ismert, hogy a .com alá egyes vállalkozások már vesznek fel előjegyzéseket nemzetközi domain nevekre. Ezt a gyakorlatot többen bírálták, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is kritikával illette. Az Internet Szolgáltatók Tanácsa csak a .hu alatti névtér kezeléséért felelős. Álláspontja szerint felelősen, garanciával, működőképesen csak akkor lehet a .hu alatt a nemzetközi (ezen belül a magyar karakterkészletű) domain nevek regisztrálását megkezdeni, ha a szabványosítás lezárult, és a rendszer működéséhez szükséges szabványos szoftver elemek a felhasználói és a szolgáltatói oldalon egyaránt rendelkezésre állnak. Nem támogatja, hogy a működőképességtől függetlenül előre le lehessen foglalni domain neveket.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa a .hu alatt a nemzetközi domain nevek regisztrálásának megkezdését előzetesen széles körben meg fogja hirdetni, erre azonban várhatóan csak 2002. elején kerülhet sor. Az Internet Szolgáltatók Tanácsa ugyanakkor máris megkezdi saját felkészülését az új szolgáltatás bevezetésére, a szükséges műszaki és adminisztratív lépések megtételére, hogy a szabvány elfogadása után a nemzetközi domain nevek regisztrációja minél rövidebb időn belül megkezdődhessen.

2001. 04. 09.

Vissza